Är ODLAD LAX nyttigt?

Först och främst, är det hälsosamt att äta odlad lax?

Läkare har länge hyllat laxen för dess imponerande näringsprofil - protein, essentiella näringsämnen och de så kallade hjärtfriska omega-3-fettsyrorna. Till och med American Heart Association rekommenderar att vi inkluderar minst två portioner fisk i vår veckomeny. Men här är där saker kan bli lite komplicerade och mysteriösa.

Du ser, det är inte alltid så enkelt som att äta lax är bra för dig. Många experter och vetenskapliga studier ifrågasätter det generella påståendet att alla sorters lax är lika hälsosamma. Speciellt när det kommer till odlad lax som kommer från dessa öppna nätodlingar. Här är varför:

En Fiskig Förvirring

Att äta lax låter som en bra idé, men saker blir snåriga när det handlar om att välja rätt typ. Inte alla laxar är skapade lika, och det är inte alltid enkelt att säga vilken som är värst eller bäst för din hälsa. Och om vi pratar om de laxar som kommer från de öppna nätodlingarna, kan situationen bli riktigt krånglig.

Gömda Hemligheter i Etiketterna

Här är något att tänka på - när du går till mataffären och kollar på laxen, skulle du veta om den är odlad eller vild? Troligtvis inte. Etiketterna berättar sällan om laxen är odlad eller fångad i naturen. Och det blir ännu knepigare när vi talar om de kemikalier som används för att odla laxen. Informationen om dessa kemikalier är inte precis skrivna med stora bokstäver på förpackningen.

En Liten Hemlighet om Hälsan

Nu till den stora frågan: Är den odlade laxen verkligen hälsosam? Svaret är inte så rakt på. Vissa forskare och experter säger att det beror på. Viss odlad lax kan vara säkrare än andra, men det är som att försöka hitta en nål i en höstack när det gäller att hitta den rätta laxen. Det finns mycket vi inte vet om dessa fiskar och de förhållanden de lever under.

Så, vad kan vi dra för slutsats? Att äta lax är inte enbart en fråga om vad som är gott för våra smaklökar. Det handlar också om vad som är bra för vår hälsa och planeten. Och tills det blir lättare att avgöra vilken lax som är snällare både mot din kropp och vår jord, kan det vara klokt att vara lite skeptisk när du står inför den glittrande fisken på matbutikens disk


Hälsorisker och Faror: Värdefull Information om Odlad Lax

Vissa studier har kastat en skrämmande skugga över den odlade atlantlaxen. Det visar sig att en enda måltid per månad av denna lax kan faktiskt utsätta dig för farliga mängder föroreningar som överskrider standarderna satta av ingen mindre än Världshälsoorganisationen. Här kommer sanningen – risken är särskilt hög för spädbarn, barn och gravida kvinnor. Vad är det då som gör detta så bekymmersamt?

Kampen för Ren Luft

För att förstå detta, låt oss tänka på fiskens miljö. I öppna nätodlingar där de odlade laxarna lever, är vattnet ofta förorenat av olika kemikalier och ämnen som inte hör hemma där. När laxarna äter och lever i detta förorenade vatten, absorberar de dessa skadliga ämnen. Nu är det inte bara en fråga om vad de äter, utan även vad de blir. När vi äter odlad lax, blir vi i princip också vad de har ätit – föroreningar och allt.

De Mest Sårbara

Det som gör denna situation ännu mer alarmerande är att vissa grupper är extra känsliga för dessa föroreningar. Spädbarn, barn och gravida kvinnor är i farozonen. Varför? Eftersom deras kroppar och hjärnor fortfarande utvecklas och är mer mottagliga för påverkan från föroreningar. Det här är något som ingen av oss vill ha – något som kan påverka vår hälsa och vår framtid.

Skeptiska Ställningstaganden

Det är inte bara enskilda studier som larmar om farorna med odlad lax. Seafood Watch, en oberoende guide som hjälper oss att navigera i fiskvärlden och som är kopplad till Monterey Bay Aquarium, är orolig över den ökade användningen av kemikalier och spridningen av sjukdomar i samband med odlad atlantlax. De rekommenderar faktiskt att vi undviker de flesta av dessa odlade laxar.

Till och med näringsfysiologer, experter på vad som är bra för vår kropp, har något att säga om detta. De lyfter fram vild lax som ett bättre alternativ. Detta beror på att vild lax oftast har mindre kontakt med de skadliga ämnena och föroreningarna som odlad lax kan bära med sig.

Så, när du står där och överväger om du ska sätta den odlade laxen på tallriken, tänk på de hälsorisker och faror som kan följa med den. Det handlar inte bara om att äta gott, det handlar om att göra kloka och medvetna val för dig och din hälsa.

 

Källa : Environmental Working Group