Aspartam: Vad Handlar Hela "Möjlig Cancerframkallare" Grejen om?

Aspartam: Vad Handlar Hela "Möjlig Cancerframkallare" Grejen om?

Kanske har du sett rubrikerna nyligen om aspartam och hur det kallats en "möjlig cancerframkallare" av Internationella Byrån för Forskning om Cancer (IARC). Låt oss ta reda på vad detta egentligen betyder och hur det påverkar oss.

Vem är IARC och Vad betyder "Cancerframkallare"?

IARC är en grupp människor som tittar på olika ämnen och försöker förstå om de kan orsaka cancer. De delar in dem i olika grupper beroende på hur farliga de kan vara. Aspartam hamnade i Grupp 2B, vilket betyder "möjligt cancerframkallande." Det betyder att det finns lite bevis som tyder på att aspartam kan orsaka cancer, men vi är inte säkra än.

Vad Betyder Det i Verkligheten?

För att förstå hur allvarligt det är, tänk på andra saker som hamnar i samma grupp som aspartam. Det inkluderar grejer som kava-extrakt och kaffesyra, som finns i kaffe. Andra saker, som processat kött och saker som kommer från eldstäder, hamnar i en högre grupp. Så aspartam är inte ens i den farligaste gruppen.

Skillnad Mellan Farlig och Risk

Det är viktigt att veta skillnaden mellan att vara farlig och att vara riskfylld. Till exempel är solen farlig om du blir bränd, men om du är försiktig och inte är i solen för länge, är risken för att bli bränd mycket mindre. Samma sak gäller för aspartam. Det kan vara farligt i stora mängder, men om vi äter det i normala mängder är risken liten.

Vad Forskningen Säger

Det har funnits några undersökningar om aspartam och cancer, särskilt på djur. Vissa undersökningar visar att det kanske kan vara farligt, medan andra säger att det inte är det. Så det är fortfarande oklart.

Vad Kan Du Göra?

Om du är orolig, kan du undvika aspartam om du vill. Men du behöver inte vara jätteorolig. Forskarna säger att det är okej att äta lite aspartam ibland. De har bestämt en mängd som är säker för oss att äta varje dag.

Slutsats

Så, sammanfattningsvis, aspartam kallas en "möjlig cancerframkallare," men det betyder inte att det definitivt orsakar cancer. Andra saker som vi gör varje dag kan vara farligare. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan farlig och risk. Så om du gillar aspartam i din mat och dryck ibland, behöver du inte vara rädd för det. Men vi på Gymshape förespråkat att man ska försöka undvika aspartam så mycket som möjligt.

 

Länk till Gymshape produkter :