Den vetenskapliga hemligheten bakom varför träning får oss att må så bra

Hej där!

Vi har alla känt den fantastiska känslan av glädje och välmående som infinner sig efter ett träningspass, men vad är det egentligen som händer i kroppen och hjärnan när vi tränar? Vi ska ta en titt på den senaste forskningen för att förstå varför träning får oss att må så bra. Häng med!

  1. Endorfiner - Kroppens naturliga lyckopiller:
  • När vi tränar frigörs hormonet endorfin i våra hjärnor. Dessa naturliga lyckopiller minskar smärta och stress samtidigt som de ger oss en euforisk känsla. Det är därför vi kan känna oss så lyckliga och positiva efter ett träningspass.
  1. Serotonin - Lyckohormonet:
  • Träning ökar även produktionen av serotonin i hjärnan. Serotonin är ett annat hormon som påverkar vårt humör och vårt allmänna välbefinnande. När nivåerna av serotonin är höga känner vi oss mer avslappnade och glada.
  1. Dopamin - Belöningshormonet:
  • Träning stimulerar även frisättningen av dopamin, som är kopplat till belöningssystemet i hjärnan. När vi når våra träningsmål, till exempel genom att slå personliga rekord eller utmana oss själva, frigörs dopamin och ger oss en känsla av prestation och belöning.
  1. Minskad stress och ångest:
  • Fysisk aktivitet minskar produktionen av stresshormoner som kortisol, vilket bidrar till att minska känslor av stress och ångest. Träning fungerar som ett naturligt sätt att hantera stress och kan hjälpa oss att känna oss mer avslappnade och harmoniska.
  1. Förbättrad blodcirkulation och hjärnfunktion:
  • Träning ökar blodflödet till hjärnan och förbättrar syresättningen av hjärnceller. Detta kan förbättra vår kognitiva funktion, inklusive vår koncentration, minne och inlärningsförmåga.
  1. Sömnkvalitet:
  • Regelbunden träning kan också förbättra vår sömnkvalitet. När vi tränar frisätts kroppen avslappnande hormoner som gör att vi kan sova djupare och vakna upp mer utvilade.

Sammanfattningsvis finns det en mängd biologiska och kemiska processer som påverkar vår hjärna och kropp positivt när vi tränar. Genom att regelbundet röra på oss kan vi främja vårt fysiska och mentala välbefinnande, vilket ger oss den härliga känslan av att må så bra efter träning. Så kom igen, låt oss ge våra kroppar den kärlek de förtjänar och träna oss till ett lyckligare och hälsosammare liv! 

/ Gymshape

 

Källor:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6091217/